Το κείμενο της συνέντευξης του Περιφερειακού Συμβούλου του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» Γιάννη Παπαδημητρίου για το «περιβαλλοντικό» Νομοσχέδιο και την ανακίνηση του Φράγματος του Αγίου Νικολάου:
«« Βρισκόμαστε ξανά σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής για το μέλλον του Αράχθου. Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες οικονομικών εφημερίδων, που έκαναν λόγο για πρωτοχρονιάτικο «μποναμά» της κυβέρνησης Παπαδήμου στον επιχειρηματικό όμιλο Εμφιετζόγλου, επιβεβαιώθηκαν πλήρως με την κατάθεση του κατ’ ευφημισμόν «περιβαλλοντικού» νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο αυτό, που προωθείται με διαδικασίες εξπρές για ψήφιση κατά την αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής περιέχει πολλές επικίνδυνες διατάξεις, ανατρέπει θεμελιώδεις κανόνες προστασίας και ανοίγει το δρόμο της ασύδοτης κερδοσκοπίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Επιβεβαιώνονται δηλαδή ο φόβοι ότι την καπιταλιστική κρίση δεν καλούνται να την πληρώσουν μόνο οι άνθρωποι, οι μισθοί και οι συντάξεις, τα κατακτημένα δικαιώματα δεκαετιών και το κοινωνικό κράτος αλλά ταυτόχρονα και το περιβάλλον.
Στα πλαίσια αυτής της συνέντευξης θα σταθούμε μόνο στις διατάξεις, που αναφέρονται στα μεγάλα φράγματα και αποτελούν καρπό των πιέσεων του λόμπυ των κατασκευαστών φραγμάτων στη χώρα μας. Το συγκεκριμένο λόμπυ δεν σταμάτησε να δραστηριοποιείται όλα αυτά τα χρόνια, έχει διοργανώσει και ειδικό συνέδριο για τα μεγάλα φράγματα στη Λάρισα και προ διετίας, κατά την διαδικασία επεξεργασίας του ν. 3851/2010, είχε πετύχει να συμπεριληφθεί διάταξη εξομοίωσης των μεγάλων φραγμάτων μέχρι 100 MW με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Η διάταξη εκείνη αποσύρθηκε από την τότε ΥΠΕΚΑ κ. Μπιρμπίλη ύστερα από τις μεγάλες και συντονισμένες αντιδράσεις από πολλές πλευρές. Όσο για τον κ. Εμφιετζόγλου, ο οποίος δεν παραλείπει να εμφανίζεται στο πλευρό του Προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Καρατζαφέρη – και συχνά-πυκνά να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα «προδοτικό και αντεθνικό» -, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των εφημερίδων, το «πατριωτικό» του ενδιαφέρον για το υδροηλεκτρικό έργο του Αγίου Νικολάου συνίσταται στο γεγονός ότι βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το κέντρο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας και δίνει σαφή πλεονεκτήματα πρόσβασης στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας. Παράλληλα ας μη μας διαφεύγουν τα κέρδη της τεχνικής του εταιρίας από τον κύκλο των εργασιών κατασκευής του φράγματος.
Επανερχόμενοι στο σημερινό νομοσχέδιο, δύο είναι τα κρίσιμα άρθρα του:
α) το άρθρο 52 § 4, με την οποία επαναλαμβάνεται η προ διετίας μεθόδευση να εξομοιωθούν τα μεγάλα φράγματα, που προκαλούν τις γνωστές ανεπανόρθωτες συνέπειες, με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
και β) το άρθρο 56 με το οποίο επιχειρείται η εξουδετέρωση του Χωροταξικού Σχεδίου της Περιφέρειας Ηπείρου, το οποίο αναφέρει ρητά και συγκεκριμένα ότι «στους ποταμούς Άραχθο και Καλαρρύτικο δεν συνιστάται η κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας».
Παρά τον πραξικοπηματικό τρόπο προώθησης του νομοσχεδίου, με διαδικασίες κυριολεκτικά «φαστ τρακ», είχαμε την ετοιμότητα να αντιδράσουμε άμεσα, να καταγγείλουμε τις μεθοδεύσεις και να τροφοδοτήσουμε τόσο τους φορείς των Τζουμέρκων όσο και τους βουλευτές της Ηπείρου με αναλυτικό σημείωμα για τις διατάξεις αυτές και για τον σκανδαλώδη χαρακτήρα τους. Γι’ αυτό και ο αρμόδιος Υπουργός ΥΠΕΚΑ, ο κ. Παπακωνσταντίνου, προχώρησε σ’ ένα ελιγμό «επαναδιατύπωσης» των διατάξεων του ν/σ και κυρίως του άρθρου 56, προκειμένου να πετύχει την αποδοχή τους.
Ας δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα σε τι συνίσταται αυτή η «επαναδιατύπωση»: Σύμφωνα με την αρχική διατύπωση οι απαγορεύσεις των Περιφερειακών Χωροταξικών θα μπορούσαν να παρακαμφθούν από μια παλιά πιλοτική μελέτη του τότε Υπουργείου Βιομηχανίας αμφίβολης εγκυρότητας, πριν καν αναπτυχθεί η διεθνής αμφισβήτηση των μεγάλων φραγμάτων και πριν οι μελέτες και οι επικαιροποιήσεις του Χωροταξικού Σχεδίου Ηπείρου εκτιμήσουν όλα τα δεδομένα, τη φυσιογνωμία της περιοχής κλπ..
Δεν είναι τυχαίο ότι το ζήτημα της σύγκρουσης του Περιφερειακού Χωροταξικού με τη συγκεκριμένη μελέτη απασχόλησε το Συμβούλιο της Επικρατείας, που ακύρωσε την κατασκευή του φράγματος. Είναι δηλαδή παραπάνω από φανερό ότι η συγκεκριμένη διάταξη ήταν μια σκανδαλώδης φωτογραφία των επιδιώξεων του Ομίλου Εμφιετζόγλου. Όπως ίσως θα γνωρίζετε, είχα διερωτηθεί δημόσια, εάν η συγκεκριμένη διάταξη συντάχθηκε από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου ή ήρθε έτοιμη απέξω.
Η δεύτερη μορφή του άρθρου 56 είναι πιο πονηρή. Εξαφανίζει βεβαίως κάθε αναφορά στην πιλοτική μελέτη του Υπουργείου Βιομηχανίας αλλά θεσπίζει την υποχώρηση των Περιφερειακών Χωροταξικών μπροστά σε τυχόν αντίθετες προβλέψεις των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταµών. Τα Σχέδια αυτό μέχρι στιγμής δεν έχουν συνταχθεί, καταρτίζονται τώρα και ανήκουν στην αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του εντολοδόχου δηλ. του κεντρικού κράτους και των πολιτικών του επιλογών. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι κατά την πρώτη φάση της παρουσίασης του Σχεδίου Διαχείρισης του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου, πριν από δύο μήνες στα Γιάννενα, οι μελετητές δεν δίστασαν να παρουσιάσουν το φράγμα του Αγίου Νικολάου ως «προγραμματισμένο έργο», παρά την ύπαρξη της απόφασης του ΣτΕ, που έχει ακυρώσει οριστικά την κατασκευή του.
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η περίφημη «επαναδιατύπωση» δεν σημαίνει αλλαγή στόχου του ν/σ αλλά ελιγμό, μια μικρή μόνο αναβολή στο άνοιγμα της διαδικασίας και την προώθηση του συγκεκριμένου φράγματος, την παράκαμψη της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας και την περιφρόνηση των τοπικών κοινωνιών.
Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε σήμερα όλη τη συζήτηση για τις μεγάλες αρνητικές συνέπειες του φράγματος και για την αντίθεσή του σ’ ένα σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής, βασισμένης στο μοναδικό της περιβάλλον. Τη συζήτηση αυτή την έχουμε κάνει στο παρελθόν και όλη η περιοχή, θα πρόσθετα όλη η Ήπειρος, έχει αποφανθεί τελεσίδικα ότι ο όμιλος του κ. Εμφιετζόγλου είναι ανεπιθύμητος στον Άραχθο. Η Παράταξή μας στήριξε χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Ηπείρου το ψήφισμα καταγγελίας, που εισηγήθηκαν Σύμβουλοι από την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας.
Η επιμονή της κυβέρνησης Παπαδήμου και του Υπουργού Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην ψήφιση των συγκεκριμένων άρθρων αποτελεί ωμή πρόκληση προς το λαό των Τζουμέρκων και ολόκληρης της Ηπείρου. Είναι η ώρα της ευθύνης για τους βουλευτές της Ηπείρου αλλά και όλης της χώρας. Το «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» τους καλεί να μην καλυφθούν πίσω από την απατηλή «επαναδιατύπωση» αλλά να καταψηφίσουν και τις δύο διατάξεις, που παραδίδουν όχι μόνο τον Άραχθο αλλά όλα τα ποτάμια της χώρας βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Σε κάθε περίπτωση προειδοποιούμε όσους περιφρονούν έναν από τους εμβληματικούς αγώνες της περιοχής μας ότι θα βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Θα υπερασπίσουμε για μια ακόμα φορά την φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά απέναντι στους μποναμάδες και τη λεηλασία. »»