Η εκτίμηση μας είναι ότι οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι της τοπικής αγοράς έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση, έχοντας παράλληλα την αίσθηση ότι οι εκλεγμένοι τους φορείς (επιμελητήρια – εμπορικοί σύλλογοι και επαγγελματικές ενώσεις) απλά παρακολουθούν τα γεγονότα, περιμένοντας την ανακοίνωση του «προαναγγελθέντος θανάτου» της αγοράς!
Η κρίση κατά την άποψη μας απαιτεί τέσσερα πράγματα: α) Αλληλεγγύη, β) συνεργασίες, γ) Συνέργεια και δ) προσαρμογή στις νέες συνθήκες. Με άξονα τις τέσσερες αυτές αρχές καταθέτουμε τις παρακάτω προτάσεις για αλλαγή του κλίματος στην αγορά και ενίσχυση της ρευστότητας.
Προτάσεις:
1) Μεγαλύτερες πιέσεις και διεκδικήσεις προς την πολιτεία για: Μειώσεις σε ΦΠΑ, πάγωμα δανείων ΤΕΜΠΤΕ, τουλάχιστον για 5 χρόνια, ρυθμίσεις υποχρεώσεων σε ασφαλιστικά ταμεία, αλλαγή φορολογικού συστήματος, κεφάλαια κίνησης, πάγωμα δανείων επαγγελματικής στέγης, τουλάχιστον για 5 χρόνια, με αντίστοιχο, της ανά-κεφαλαιοποίησης των τραπεζών, κούρεμα και μειώσεις ενοικίων επαγγελματικών χώρων.
2) Όλοι οι επαγγελματίες να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο στη δημιουργία κλαδικών προμηθευτικών συνεταιρισμών για μείωση κόστους αγορών και μεγαλύτερα περιθώρια εκπτωτικής πολιτικής στον τελικό καταναλωτή.
3) Αναζήτηση μέσω κλαδικών συνεταιρισμών ποιοτικών και φτηνών προϊόντων από αντίστοιχους προμηθευτικούς συνεταιρισμούς τύπου: EL.PUENTE της Γερμανίας που συγκεντρώνει και τυποποιεί πολλά αγροτικά προϊόντα αυτό-διαχειριζόμενων συνεταιρισμών από όλο τον κόσμο.
4) Διεξαγωγή ποιοτικών ερευνών αγοράς που να αποτυπώνουν τις πραγματικές καταναλωτικές ανάγκες μέσα στη κρίση, ώστε να προσαρμόζονται τα προσφερόμενα αγαθά και οι υπηρεσίες.
5) Σε συνεργασία με την ΣΤΗ να δημιουργηθεί ειδικό τραπεζικό προϊόν που να περιλαμβάνει: κεφάλαιο κίνησης και κάρτα αγορών από τα συμβεβλημένα καταστήματα και τα μέλη της τράπεζας.
6) Να ασκηθούν πιέσεις στην τοπική βιομηχανία τροφίμων και ποτών ώστε να πουλάει φτηνότερα στην τοπική αγορά, μέσω μεγαλύτερων εκπτώσεων και χρόνων πληρωμών στους ενδιάμεσους.
7) Όσα καταστήματα τροφίμων και Σ/Μ δεν διαθέτουν τράπεζες τροφίμων για τα προϊόντα που λήγουν, να διαθέτουν στη μισή τιμή όλα τα προϊόντα που βρίσκονται στην ημερομηνία λήξης την ίδια μέρα από τις 7-9 μμ. (Η συμφωνία να γίνει με την περιφέρεια).
8) Να καθιερωθεί ημέρα προσφοράς τοπικών προϊόντων σε τιμές κόστους για προσέλκυση καταναλωτών.
9) Οι επαγγελματίες του χώρου της μαζικής εστίασης να εφαρμόσουν καθημερινά την πολιτική του μενού και του ποτού ημέρας.
10) Όλοι οι επαγγελματίες, ανάλογα με τις δυνατότητες τους, να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο προωθητικών ενεργειών καθιερώνοντας μέρες ειδικών προσφορών (πχ έκπτωση 30% στα κουρεία και κομμωτήρια σε δυο φίλους μαζί ή πατέρας με γιο ή μάνα και κόρη).
11) Κοινές προωθητικές ενέργειες των επαγγελματιών ενός εμπορικού δρόμου ή μιας γειτονιάς για ενδυνάμωση των σχέσεων γειτονιάς και καταστημάτων. Η συμβολή του Δήμου θεωρείται απαραίτητη.
12) Έκπτωση 50% σε όλους τους Ηπειρώτες που θα επιλέξουν φέτος την Ήπειρο για τις διακοπές τους.
13) Εντατικοποίηση ελέγχων και παρακολούθηση τιμών (παρατηρητήριο τιμών).
14) Επιθετικό προωθητικό πρόγραμμα (Περιφέρεια- Εμπορικά επιμελητήρια) με αγορά-στόχο τις πόλεις κοντά στην Εγνατία και τα Βαλκάνια και συνδυασμό αγορών και ημερήσιου τουρισμού ή τουρισμού Σαββατοκύριακου.
Αν τελικά η περιφέρεια διαχειριστεί το πρόγραμμα προβολής του νομού οι δράσεις να στοχεύσουν στην κατεύθυνση αυτή ώστε να βοηθηθούν άμεσα κλάδοι που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως οι αργυροχρυσοχόοι και οι ξενώνες στα ορεινά.
Γιάννης Κ. Καραγιάννης,
Οικονομολόγος,
Μέλος Γραμματείας του “ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο”.