Οι θέσεις της παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο για την Ήπειρο» για τα μέτρα εξορθολογισμού της αγοράς (τοποθέτηση του Γιάννη Καραγιάννη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Περιφέρειας Ηπείρου):
«« Τα μέτρα, που προτείνει η εισήγηση, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά από μόνα τους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα προβλήματα της αγοράς, αν δεν συνδυαστούν με συγκεκριμένες πράξεις – παρεμβάσεις – πρωτοβουλίες και ενέργειες, όπως:
Πίεση στις Ηπειρωτικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες τροφίμων για μικρότερες τιμές πώλησης στην τοπική αγορά. Δεν μπορεί πχ το Ιταλικό κοτόπουλο και ο Μιμίκος από τη Χαλκίδα να πουλάνε φτηνότερα από τους ντόπιους παραγωγούς (Πίνδο-Νιτσάκο). Το ίδιο συμβαίνει με τη Δωδώνη. Αν υπάρχει πρόβλημα λόγω συμφωνιών με αλυσίδες λιανεμπορίου να περάσουν τις μειωμένες τιμές, ως προώθηση πωλήσεων, όπως κάνουνε σε άλλες περιοχές.
Οι έλεγχοι να είναι ουσιαστικοί και να δημιουργηθεί «black list» τόσο προϊόντων όσο και εμπόρων που κερδοσκοπούν παράνομα. Η λίστα να δίνεται για δημοσίευση στα τοπικά ΜΜΕ. Μεγαλύτερη βαρύτητα να δοθεί στα είδη πρώτης ανάγκης που αποτελούν το γνωστό «καλάθι της νοικοκυράς».
Παροχή εκπτωτικής κάρτας σε συνεργασία με την Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου (smart cart αγορών) σε όλους τους Ηπειρώτες για αγορές Ηπειρωτικών προϊόντων και στήριξη της τοπικής αγοράς. Τα συνεργαζόμενα καταστήματα και τουριστικά καταλύματα να φέρουν σχετικό αυτοκόλλητο – ένδειξη στη βιτρίνα τους.
Δημιουργία «Ηπειρωτικού σήματος ποιότητας» τόσο στα παραγόμενα προϊόντα όσο και στο χώρο της μαζικής εστίασης για όσα εστιατόρια χρησιμοποιούν ντόπιες πρώτες ύλες. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει υλοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία στην Κρήτη. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να πληροφορηθεί για τα εστιατόρια που χρησιμοποιούν ντόπιες πρώτες ύλες και παρασκευάζουν αποκλειστικά Κρητικά φαγητά και εδέσματα.
Να ασκηθεί πίεση στις Ηπειρωτικές βιομηχανίες εμφιάλωσης, ώστε μέρος των κερδών τους που προκύπτει από την υπεράντληση ενός ουσιαστικά δημόσιου αγαθού, όπως είναι το νερό, να επιστρέψει στην τοπική κοινωνία με τη μορφή κυρίως χορηγιών πολιτιστικού η περιβαλλοντολογικού χαρακτήρα. Εννοείται ότι η παράταξή μας διαφωνεί με την προϊούσα ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού.
Να σταματήσει η αυθαίρετη και παραπλανητική χρήση, από μέρους ντόπιων εταιρειών, τοπωνυμιών και Ηπειρωτικών τοπίων, τόσο σε ονομασίες προϊόντων όσο και διαφημιστικές καμπάνιες, που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα και εξαπατούν τον Έλληνα καταναλωτή.
Σε συνεργασία με τον Δήμο να μετατραπεί η Όαση σε μόνιμο εκθεσιακό κέντρο τοπικών προϊόντων ( η κάθε ενδιαφερόμενη εταιρεία να έχει το δικό της περίπτερο) και να λειτουργήσει ως παραδοσιακό εστιατόριο και καφενείο.
Η Περιφέρεια να σχεδιάσει επικοινωνιακό πρόγραμμα προώθησης και προβολής τοπικών προϊόντων με οικονομική συμμετοχή και των ίδιων των επιχειρήσεων. »»