Την Περιφέρεια Ηπείρου επισκέφθηκε κλιμάκιο του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» με επικεφαλής τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Ηπείρου Γιάννη Παπαδημητρίου. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με την Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα, στην οποία ανέπτυξε τις προγραμματικές θέσεις της παράταξης για μια περιφερειακή αυτοδιοίκηση ανοιχτή στους πολίτες και αποκεντρωμένη σε περιφερειακά διαμερίσματα, εκλεγμένη δημοκρατικά με απλή αναλογική και έμμεση εκλογή περιφερειάρχη.
«Το σχέδιο Καλλικράτης δεν διαπνέεται από αυτοδιοικητική λογική αλλά αναπαράγει το αυταρχικό και συγκεντρωτικό μοντέλο του κεντρικού κράτους» επισήμανε ο Γιάννης Παπαδημητρίου ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι πρέπει να καταργηθεί η παράλληλη κρατική Περιφέρεια Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και να μεταφερθούν όλες οι αρμοδιότητες στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα χρηματοδοτείται με θεσμοθετημένους σταθερούς πόρους. Η αντιπροσωπεία έθεσε επίσης ζητήματα υγείας, εκπαίδευσης και διαχειριστικού ελέγχου των επενδυτικών προτάσεων.
Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας επέμεινε στο ρόλο των προσώπων, που θα μπορέσουν να ανταποκριθούν αξιόπιστα αλλά και να διευρύνουν τις δυνατότητες του Καλλικράτη, και αναφέρθηκε στα μεγάλα ζητήματα και στο έργο της Περιφέρειας Ηπείρου.
Το κλιμάκιο του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» περιόδευσε στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας ενώ είχε εκτεταμένη συζήτηση με την Διευθύντρια και το προσωπικό της Διεύθυνσης Υδάτων. Η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε για το δύσκολο έργο της Υπηρεσίας, η οποία στελεχώνεται με 7 μόλις υπαλλήλους για ολόκληρη την Ήπειρο (!), και για την πορεία των μελετών, που αφορούν τα Σχέδια Διαχείρισης Υδατικών Πόρων κατά λεκάνη απορροής. Έγινε επίσης ενημέρωση για την τοποθέτηση υδρομετρητών στους μεγάλους καταναλωτές νερού στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και για την απροθυμία ορισμένων επιχειρηματιών αλλά και της ΔΕΥΑΙ να ανταποκριθούν στην υποχρέωση αυτή.
Τέλος αρκετή συζήτηση έγινε για την άντληση υπογείων νερών από ιδιωτικές εταιρίες εμφιάλωσης, για την οποία ο Γιάννης Παπαδημητρίου έκανε την εξής δήλωση : «Η πορεία της ιδιωτικοποίησης των αποθεμάτων του πόσιμου νερού στην περιοχή μας, έναντι ευτελούς αντιτίμου προς τον αντίστοιχο ΟΤΑ, έχει πάρει διαστάσεις σκανδάλου κατά την τελευταία τετραετία με αυξήσεις των αντλούμενων ποσοτήτων της τάξης του 1.000 %. Πρόκειται για μια πολιτική που άνθησε επί κυβέρνησης Ν.Δ. και συνεχίζεται αδιατάρακτα επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Οι κάτοικοι της πιο βροχερής περιοχής της Ελλάδας πληρώνουν το ακριβότερο νερό και γι’ αυτό απαιτούν τον έλεγχο των αποθεμάτων από το κοινωνικό σύνολο και την ανάπτυξη δημοσίων δικτύων. Ζητάμε να ματαιωθεί κάθε νέα αδειοδότηση μέχρι την ολοκλήρωση των Σχεδίων Διαχείρισης, να διακοπεί κάθε σχετική διαδικασία και να ανακληθούν όλες οι άδειες επέκτασης, που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια, χωρίς να έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές και τα χρονοδιαγράμματα της Οδηγίας – Πλαίσιο 2000/60 για τα νερά».
Τέλος το κλιμάκιο του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Ηπείρου και ενημερώθηκε για τα προβλήματα, που δημιουργεί η σκόπιμη ασάφεια των διατάξεων του Καλλικράτη και η επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ της κρατικής Περιφέρειας και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Οι εργαζόμενοι εξέθεσαν την αγωνία για το μέλλον τους και ιδιαίτερα αυτών που εργάζονται στις τεχνικές υπηρεσίες. Από την πλευρά της παράταξης τονίστηκε η ανάγκη της συσπείρωσης των εργαζομένων στο σύλλογό τους αλλά και της ενίσχυσης των δυνάμεων, που αγωνίζονται ενάντια στο Μνημόνιο και τον Καλλικράτη, στις προσεχείς εκλογές.