Παρατηρήσεις επί του σχεδίου του προϋπολογισμού από τους περιφερειακούς συμβούλους της ΠΕ Πρέβεζας
Το βασικότερο σχόλιο του συνδυασμού επί του προϋπολογισμού στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν ότι οι υποχρεώσεις των πρώην νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων έχουν σε καθοριστικό βαθμό υποθηκεύσει την όποια δυνατότητα θα μπορούσε να έχει η αιρετή Περιφέρεια να προωθήσει νέα έργα που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών της. Από την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας τοποθετήθηκαν επί του σχεδίου του προϋπολογισμού της Περιφέρειας οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κώστας Αρβανίτης και Γιώργος Ζάκας.
Ειδικότερα από τον Κώστα Αρβανίτη επισημάνθηκαν τα ακόλουθα :
«Είναι ξεκάθαρο ότι οι επί μέρους προϋπολογισμοί των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων έχουν συνταχθεί χωρίς κοινή και ενιαία λογική, αφού ο ίδιος ο Περιφερειάρχης παραδέχθηκε ότι οι υπηρεσίες μιλούσαν μόνο με το υπουργείο προσπαθώντας να πάρουν κατευθύνσεις για τη σύνταξή τους. Αποτέλεσμα είναι στην ενότητα της Πρέβεζας να υπάρχουν πιο συγκρατημένες προβλέψεις σε αντίθεση με την ενότητα της Θεσπρωτίας και σε λιγότερο βαθμό στις άλλες δύο ενότητες. Καλείται πλέον το Περιφερειακό Συμβούλιο να εγκρίνει τη συρραφή των κειμένων αυτών ως τον ενιαίο προϋπολογισμό της Περιφέρειας. Με τον τρόπο αυτό η κορυφαία στιγμή του Περιφερειακού Συμβουλίου υποβαθμίζεται σε απαράδεκτο βαθμό. Και μάλιστα ο ψηφισμένος προϋπολογισμός δε θα μπορεί να λειτουργήσει σαν εργαλείο κατανομής πιστώσεων αφού αν ακολουθηθεί παραδείγματος χάριν για το πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ θα οδηγήσει σε αδικίες μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων.
Ούτε το κείμενο της απογραφής ούτε του προϋπολογισμού συνοδεύεται από σχέδιο δράσης ή έστω κατάσταση των δράσεων και των έργων που συνθέτουν τις προβλέψεις του ώστε να είναι σε θέση να αξιολογηθεί αν σωστά έχουν αποτυπωθεί τόσο οι υποχρεώσεις όσο και οι προβλέψεις. Για το λόγο αυτό αναγκαστήκαμε να προβούμε σε σειρά ερωτήσεων για να επιβεβαιώσουμε αν πράγματι τα στοιχεία αποτυπώνουν με ακρίβεια την πραγματικότητα. Από τις απαντήσεις που δόθηκαν είναι προφανές ότι δεν υπάρχει καμία σχετική βεβαιότητα γι’ αυτό.
Η μεγαλύτερη όμως αδυναμία του προϋπολογισμού είναι ότι δεν αποτυπώνει την αναπτυξιακή κατεύθυνση που η νέα Περιφερειακή Διοίκηση επιδιώκει να προωθήσει για την Ήπειρο. Και δεν μπορεί να το αποτυπώσει αφού παρά τις δικές μας προτροπές δεν έχουν καθοριστεί ως σήμερα οι αναπτυξιακές προτεραιότητές της.
Η μετάθεση της προγραμματικής διαδικασίας για το Σεπτέμβριο με την κατάθεση του σχεδίου δράσης της Περιφέρειας αναιρεί το σημαντικότερο προγραμματικό ρόλο του αιρετού οργάνου που είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο. Όταν ολοκληρωθεί ο αναπτυξιακός σχεδιασμός τότε δεν θα υπάρχουν πλέον σημαντικοί διαθέσιμοι πόροι αφού το ΠΕΠ και τα άλλα προγράμματα του ΕΣΠΑ θα έχουν πλέον καλύψει με τις εντάξεις έργων το σύνολο των προβλέψεών τους.
Τέλος το σχέδιο του προϋπολογισμού υποδηλώνει ότι η Περιφερειακή διοίκηση δεν έχει εξαντλήσει τη δυνατότητα πίεσης προς τα συναρμόδια Υπουργεία για να διαθέσουν πιστώσεις σε εγκεκριμένα προγράμματα. Για το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αμβρακικού παραδείγματος χάριν, που έχει εγκριθεί το 2010 από το Υπουργείο Οικονομίας, μέχρι σήμερα η αιρετή Περιφέρεια δεν έχει διεκδικήσει τη χρηματοδότησή του.»
«Λίθοι, πλίνθοι, κέραμοι ατάκτως εριμμένα» ανέφερε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Ζάκας και συνέχισε :
«Η σημερινή συζήτηση αποτυπώνει μια εικόνα ίδια με αυτή που κάθε Έλληνας πολίτης αναθεματίζει. Ίδια με αυτή που μας έφερε στη σημερινή δεινή κατάσταση. Προχειρότητα, αδεξιότητα, έλλειψη οργάνωσης, αυθαιρεσία. Οι πόροι είναι συγκεκριμένοι. Βάσει αυτών γίνονται οι επιλογές της Περιφερειακής διοίκησης. Το ζητούμενο είναι αν υπάρχει η βούληση να αλλάξει η νοοτροπία. Φαίνεται ξεκάθαρα από τη συζήτηση του προϋπολογισμού ότι η κατάσταση δεν έχει ελπίδα βελτίωσης+. Αυτό που δεσπόζει είναι μια λέξη – απογοήτευση»