Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου στη συνεδρίασή της, διατύπωσε την θετική της γνωμοδότηση (κατά πλειοψηφία) ως προς την αξιολόγηση της μελέτης «Αξιολόγηση, Αναθεώρηση και εξειδίκευση του εγκεκριμένου Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΠΧΣΑΑ) της Περιφέρειας Ηπείρου, Α’ φάση: Αξιολόγηση της εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου – Α1 στάδιο». Επίσης, αποφάσισε να καταθέσει στην επιβλέπουσα αρχή του ΥΠΕΚΑ συνολικό κείμενο – υπόμνημα με παρατηρήσεις για την ενσωμάτωσή τους στη εν λόγω μελέτη.
Η παρουσίαση της μελέτης έγινε από εκπροσώπους του αρμόδιου Υπουργείου και από τους μελετητές. Στην εισήγησή της η πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη, αναφέρθηκε στην έγκαιρη παρέμβαση της Περιφερειακής Αρχής, για την ανάγκη άμεσης αναθεώρησης του εγκεκριμένου Περιφερειακού Πλαισίου, με έγγραφο που απέστειλε στις 07/01/2011 στο ΥΠΕΚΑ, ενημερώνοντάς για την πρόθεσή της να κινήσει με πρωτοβουλία της (η Περιφέρεια) την διαδικασία αναθεώρησης του Περιφερειακού Πλαισίου, σύμφωνα και με το Ν.2742/99, άρθρο 8, παρ. 3.
Επίσης, σημείωσε πως η Περιφέρεια κατάρτισε και ενέκρινε, στα τέλη του 2011, το 1ο τριετές Επιχειρησιακό Σχέδιο της Περιφέρειας Ηπείρου, βάσει του προγράμματος «Καλλικράτης».
Και συνέχισε η κ. Καλογιάννη: «Σήμερα, στις αρχές του 2013, συζητάμε το Α1 στάδιο της Μελέτης Αναθεώρησης του Περιφερειακού Πλαισίου, οι διατυπώσεις του οποίου, αφού οριστικοποιηθούν μετά την γνωμοδότηση της Επιτροπής, θα αποτελέσουν και το Α2 στάδιο. Στη συνέχεια, η Β’ Φάση της μελέτης, αφορά την πρόταση Αναθεώρησης – Εξειδίκευσης του θεσμοθετημένου Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου.
Η πολιτική θέση της Περιφερειακής Αρχής, ως προς τη στόχευση των Στρατηγικών Επιλογών και Προτεραιοτήτων και εν τέλει του προτύπου Χωρικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, για τα επόμενα στάδια της μελέτης, είναι:να εξειδικευτούν, να αποσαφηνιστούν και να αποτυπωθούν, κατά τρόπο τεχνικά τεκμηριωμένο, το καθεστώς και το σύστημα των παρεμβάσεων που θα αποσκοπούν:
a. στην ανάπτυξη της υπαίθρου, όχι με την παραδοσιακή ταύτιση του όρου «Ύπαιθρος» με τις αγροτικές δραστηριότητες, αλλά με την λειτουργική αναγνώρισή του ως:
i. χώρος 1ης ή 2ης κατοικίας αστικών στρωμάτων
ii. χώρος αναψυχής – τουρισμού – πολιτισμού
iii. χώρος φυσικού πλούτου (νερό, χλωρίδα, πανίδα, υπέδαφος κλπ.) και
iv. χώρος παραγωγής (γεωργία, κτηνοτροφία, βιοτεχνία κλπ.) καιβ. στο πρότυπο της Πολικής Ανάπτυξης, δηλαδή στη διαμόρφωση της οικονομικής και κοινωνικής φυσιογνωμίας της κάθε περιοχής της Ηπείρου, με τον ταυτόχρονο προσδιορισμό της αντίστοιχης «Προωθητικής Δραστηριότητας», εκείνου του κλάδου δραστηριότητας (στον πρωτογενή, δευτερογενή, τριτογενή τομέα ή σε συγκεκριμένο συνδυασμό αυτών) που θα παίξει το ρόλο της «ατμομηχανής» για την κάθε περιοχή».
Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Άρτας και Θεσπρωτίας κ.κ. Β. Ψαθάς και Θ. Πιτούλης, περιφερειακοί σύμβουλοι και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας.
Στη συνεδρίαση προσκλήθηκαν συνολικά 24 φορείς της Περιφέρειας Ηπείρου, όμως, τελικά, παρέστησαν μόνο εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) – Τμήμα Ηπείρου. Ακόμη, κατά τη συνεδρίαση εξελέγη στη θέση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κωνσταντίνος Παπανδρέου.