Πριν από ενάμισι χρόνο περίπου, τον Ιανουάριο του 2011, η «Ενότητα Πολιτών», οι συνεργάτες μου κι εγώ αναλάβαμε τη διοίκηση για να διαμορφώσουμε ένα Δήμο σύγχρονο, αποτελεσματικό και ανθρώπινο. Για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα που ενέκριναν οι Γιαννιώτες βασισμένο σε αρχές, αξίες και διαφάνεια. Ο νέος δήμος, τα νέα Γιάννινα, ήταν για μας μία πρόκληση για να δημιουργήσουμε όσο το δυνατό πιο ομαλά μια οργανωτική δομή ικανή να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των δημοτών μας. Περάσαμε μία σκληρή περίοδο το πρώτο εξάμηνο με καταλήψεις, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ανέτοιμο διοικητικό μηχανισμό. Εκατοντάδες νόμους και εγκυκλίους και μια τεράστια λαϊκή πίεση από τα συσσωρευμένα κι άλυτα προβλήματα της δεκαετίας, κυρίως στη δημοτική ενότητα Ιωαννίνων.
Σε όλο το σκηνικό να προστεθεί:
1. Η ενοποίηση όλων των νομικών προσώπων
2. Η ανάγκη αναδιάταξης του προσωπικού
3. Η ψήφιση προϋπολογισμών σύμφωνα με το νέο νόμο
4. Η έγκριση κανονιστικών αποφάσεων και οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας
5. Οι τεράστιες οφειλές σε δάνεια, εργολάβους και ιδιώτες
6. Σοβαρότατο πρόβλημα στη ΔΕΥΑΙ που εν μέρει έχει αποκατασταθεί
7. Και με ανείσπρακτες οφειλές σχεδόν 30 εκατομμυρίων ευρώ.
Οφείλω να εστιάσω την δυσκολία ενσωμάτωσης νοοτροπιών και διαδικασιών του παρελθόντος στο νέο νόμο – θα θυμάστε όλοι τη δυσκολία μετατροπής δήμων και κοινοτήτων σε Καποδιστριακούς Δήμους-.
– Βάλαμε νοικοκυριό στο Δήμο: Εξόφληση οφειλών, διοικητική αναδιάρθρωση, αποκέντρωση υπηρεσιών, δημιουργία δεύτερου εργοταξίου, αυστηρούς ελέγχους στις δαπάνες, είσπραξη ανεξόφλητων και ταυτόχρονα τιτάνιο αγώνα να ωριμάσουμε έργα του ΕΣΠΑ.
– Λειτουργούμε το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο είχε απαξιωθεί πλήρως και είχε αποκτήσει διεκπεραιωτικό χαρακτήρα. Συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα και συζητά όλα τα θέματα της περιοχής. Από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο σημαντικά.
– Λειτουργεί η Επιτροπή Διαβούλευσης όπου όλοι οι φορείς της περιοχής έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν τόσο για ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά στο Δήμο όπως είναι το πρόγραμμα έργων όσο και για γενικότερα, αλλά και μείζονα ζητήματα της περιοχής.
– Κάνουμε πράξη τη διαφάνεια. Όλες οι αποφάσεις μας αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Δήμου και στη Διαύγεια. Εκεί μπορεί να έχει πρόσβαση ο κάθε πολίτης και να γνωρίζει τα πάντα για τις αποφάσεις του Δήμου με κάθε λεπτομέρεια.
– Σήμερα ο καθένας μας κρίνεται από τις προτάσεις του κι όχι από θεωρητικές αναλύσεις. Οι Δήμοι σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της λειτουργίας του κράτους. Το 90% των υπηρεσιών εξυπηρέτησης του πολίτη και των διοικητικών πράξεων εκτελείται από την Αυτοδιοίκηση. Η κεντρική κυβέρνηση βρίσκεται σε αδυναμία διοίκησης.
Η διοίκηση είναι παράλυτη. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι αυτή που συνεχίζει να δίνει λύσεις. Εάν η Αυτοδιοίκηση καταρρεύσει τότε δεν θα υπάρχει τίποτα. Βαθιά μας υποχρέωση σήμερα, είναι να μην περάσουμε το μήνυμα της κατάρρευσης, αλλά να εμπνεύσουμε αισιοδοξία στους δημότες μας. Θα δώσουμε μάχη για την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου και για να αποδώσουμε στον πολίτη όσα του ανήκουν. Ο Δήμος έχει υποχρέωση να εμπνεύσει, να οραματιστεί, να σχεδιάσει και να πετύχει. Καλώ όλους να συστρατευθούν σε αυτή την προσπάθεια ώστε να μην γίνουμε μέρος του προβλήματος, αλλά να βρεθούμε μπροστά με προτάσεις και λύσεις.
– Συγκροτήθηκε σε νέες, σύγχρονες βάσεις, ο ανύπαρκτος κοινωνικός τομέας του Δήμου. ΚΑΠΗ και παιδικοί σταθμοί, λειτουργούν με τάξη και νοικοκυριό, ενώ λειτουργεί το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, το κοινωνικό πολυκατάστημα και τα δημοτικά ιατρεία και φαρμακείο. Ετοιμάζεται ο ξενώνας αστέγων, πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής και ξενώνας κακοποιημένων γυναικών. Η υπηρεσία μας ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία την καταγραφή των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, έχει πλήρη στοιχεία για την κατάσταση στο Νομό και κινεί όλες τις διαδικασίες για να παίρνει ο καθένας τα χρήματα που πραγματικά δικαιούται.
– Εξοπλίστηκε ο Οίκος Ευγηρίας καθώς το κάλεσμα του Δήμου βρήκε ανταπόκριση και είχαμε ένα κύμα εθελοντικής προσφοράς.
– Συγκροτήθηκαν οι σχολικές επιτροπές- Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και αποδίδονται τα χρήματα στα σχολεία, εκεί όπου πρέπει δηλαδή, χωρίς καμία παρακράτηση.
– Αναδιοργανώθηκε πλήρως το Πνευματικό Κέντρο και κατέθεσε μία νέα πολιτιστική πρόταση, η οποία αγκαλιάστηκε από φορείς και κατοίκους. Έδωσε χώρο σε συλλόγους, φορείς, νέους καλλιτέχνες και άνοιξε τη δράση του στην κοινωνία.Το ίδιο συνέβη και στο Δημοτικό Θέατρο, το οποίο θέλουμε να αποτελέσει το θέατρο ολόκληρης της Ηπείρου και ήδη προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε ανοίξει δίαυλο συνεργασίας με όλους τους δημάρχους.
– Μία νέα πολιτική ακολουθήθηκε και στο Δημοτικό Ραδιόφωνο. Το ραδιόφωνο άνοιξε στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην κοινωνία. Το πρόγραμμά του ανανεώθηκε και εμπλουτίστηκε και επιτεύχθηκε σημαντική μείωση του κόστους λειτουργίας του.
– Αναδιοργανώθηκε η χρεωκοπημένη ΔΗΑΝΕΤΑΙ, εξόφλησε όλες τις υποχρεώσεις της και ήδη ετοιμάζει την πρόταση για την ανάπλαση της Όασης, ώστε να ζωντανέψει και πάλι ένας ιστορικός για τα Γιάννινα χώρος. Κατά την πρώτη χρονιά, τηρώντας την προεκλογική μας δέσμευση, αποφασίσαμε και κρατήσαμε παγωμένα τα δημοτικά τέλη, ενώ την τρέχουσα στο Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μειώσεις δώδεκα κατηγοριών, το κόστος των οποίων φτάνει για το δήμο μας στο ένα εκατομμύριο ευρώ, που το γλυτώνουν οι πολίτες.Επιστρέφονται χρήματα στους συμπολίτες μας από την διόρθωση που γίνεται στα τετραγωνικά των κατοικιών, στις ζώνες, στο ΤΑΠ και σε αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.
– Ανασυγκροτήθηκε η δημοτική αστυνομία, δόθηκαν νέες αρμοδιότητες και παρά το ελάχιστο προσωπικό, παράγει ένα σημαντικό έργο.
– Άνοιξε ο φάκελος των κληροδοτημάτων και γίνεται μία οργανωμένη δουλειά σε όλα τα επίπεδα. Με διαφάνεια και με σεβασμό στη βούληση των διαθετών.
– Ο Δήμος είναι παρών σε όλα τα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης και στέκεται με ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα των μεταναστών.
– Στη ΔΕΥΑΙ πετύχαμε την έγκριση του μεγαλύτερου και ολοκληρωμένου προγράμματος έργων από την ίδρυση της επιχείρησης. Πρόκειται για παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω των οποίων θα γίνει η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού και θα προχωρήσει η κατασκευή αποχετευτικών δικτύων τόσο εντός της πόλης των Ιωαννίνων όσο και σε όλους τους παραλίμνιους οικισμούς.
– Η Δημοτική Αρχή εφήρμοσε μία ολοκληρωμένη πολιτική στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Χάρη στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε τέθηκε σε λειτουργία το ΧΥΤΑ του Ελληνικού, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα να ξεκινήσει το έργο της αποκατάστασης στη χωματερή της Δουρούτης. Έτσι μία εστία ρύπανσης για ολόκληρο το λεκανοπέδιο πήρε τέλος. Ο Δήμος ξεκινά παράλληλα την υλοποίηση ολοκληρωμένου προγράμματος ανακύκλωσης, το οποίο θα αποτελέσει και την ουσιαστική λύση στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
– Η Δημοτική Αρχή θέσπισε ξεκάθαρους και διαφανείς κανόνες για την χρήση κοινόχρηστων χώρων. Ψηφίστηκαν Κανονιστικές Αποφάσεις ύστερα από τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων και μετά από μακρά περίοδο διαβούλευσης. Αυτές εφαρμόζονται πλέον απαρέγκλιτα.
– Για πρώτη φορά, ο Δήμος Ιωαννιτών κάνει μία ολοκληρωμένη και σχεδιασμένη προσπάθεια στον τομέα του τουρισμού. Συγκρότησε την Επιτροπή Τουρισμού, η οποία με μεθοδικότητα αναπτύσσει συνεργασίας για την προβολή της περιοχής σε μία εποχή όπου την έχουμε απόλυτη ανάγκη.
– Για το Δήμο μας η ανάπτυξη παραμένει ένα μεγάλο ζητούμενο. Στηρίζουμε κάθε τέτοια προσπάθεια εκτιμώντας ότι ενισχύει την τοπική οικονομία και δημιουργεί θέσεις εργασίας. Στη σημερινή δύσκολη εποχή, κάθε θέση εργασίας είναι πολύτιμη. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος μας εκμεταλλεύεται κάθε πρόγραμμα που επιδοτεί θέσεις εργασίας όπως είναι αυτό της Κοινωφελούς εργασίας και τα ΤΟΠΣΑ. Όλες οι προσλήψεις γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ με διαφάνεια κι αξιοκρατία.
– Ο τομέας της Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν ουσιαστικά ένα καινούριο αντικείμενο για το νέο Δήμο Ιωαννιτών, ο οποίος από καθαρά αστικός που ήταν, με τον Καλλικράτη, εξυπηρετεί σήμερα τόσο ημιαστικές όσο και αγροτικές περιοχές. Από τον Δήμο λοιπόν έγινε μία μεγάλη προσπάθεια για να στηθεί από το μηδέν ένας τομέας κρίσιμος και σημαντικός για την περιοχή. Σήμερα λειτουργεί ειδικό γραφείο για την εξυπηρέτηση και τη στήριξη του Αγροτικού πληθυσμού και ο Δήμος είναι δυναμικά παρών στο πρόγραμμα αγροτικής αναγέννησης.
– Η Δημοτική Αρχή έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις νέες τεχνολογίες. Στην αξιοποίηση των υποδομών που υπήρχαν, στη δημιουργία νέων και στη διασύνδεσή τους προς όφελος του πολίτη. Έτσι δημιουργήθηκε κέντρο διαχείρισης εφαρμογών και συστημάτων πληροφορικής στις εγκαταστάσεις του τμήματος Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Δήμου Ιωαννιτών. Επεκτάθηκε το ασύρματο δίκτυο πρόσβασης στην ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου. Επεκτάθηκε η λειτουργική διασύνδεση του μητροπολιτικού δικτύου οπτικών σε νέα σημεία μέσα στην πόλη. Τέθηκε σε λειτουργία το υπολογιστικό σύστημα διαχείρισης προϋπολογισμού και δαπανών των σχολικών επιτροπών του Δήμου Ιωαννιτών. Ολοκληρώθηκε η μελέτη τεχνικών απαιτήσεων και λειτουργικών διαδικασιών για την επέκταση των οικονομικών εφαρμογών συμπεριλαμβανομένου του Γραφείου Κίνησης και της Διαχείρισης Αποθήκης του Εργοταξίου.
– Αφήνουμε τελευταίο το κομμάτι των έργων. Μπορούμε να το διαχωρίσουμε σε τρεις τομείς. Στα μικρά έργα, στα έργα καθημερινότητας και στα έργα που εντάχθηκαν και εκτελούνται μέσω του ΕΣΠΑ. Κατά την πρώτη χρονιά της θητείας μας, η μεγάλη προσπάθεια επικεντρώθηκε στην ωρίμανση μελετών για τα μεγάλα έργα ώστε να μην χαθούν χρήματα από το ΕΣΠΑ. Η προσπάθεια αυτή απέδωσε καρπούς.
Ο Δήμος μας πέτυχε την ένταξη έργων συνολικού προϋπολογισμού 135 εκατομμυρίων ευρώ ενώ υπό αξιολόγηση βρίσκονται προτάσεις μας τόσο στο ΕΣΠΑ όσο και στο Πράσινο Ταμείο όπου κατατέθηκε πρότασή μας για την πλατεία Χατζή. Στα δέκα εκατομμύρια ανέρχεται η πρόταση του Δήμου Ιωαννιτών που κατατέθηκε στο πρόγραμμα Αγροτικής Αναγέννησης και περιλαμβάνει έργα σε όλα τα διαμερίσματα των δημοτικών ενοτήτων. Με βάση λοιπόν όσο πετύχαμε την πρώτη χρονιά κι αυτά που σχεδιάζονται καταρτίστηκε το πρόγραμμα έργων του Δήμου Ιωαννιτών για το 2012.
Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει τα έργα που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, το Υπουργείο Εσωτερικών, τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, τα Κληροδοτήματα, την Περιφέρεια Ηπείρου, από μισθώματα και από απαλλοτριώσεις της Εγνατίας Οδού. Ανέρχονται σε 78 και ο συνολικός τους προϋπολογισμός φτάνει τα 39,8 εκατομμύρια ευρώ.
Το δεύτερο μέρος του τεχνικού προγράμματος αφορά στα έργα που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα ΣΑΤΑ και κατανέμεται σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Περιλαμβάνει 88 έργα που εκτελεί η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου. Να σημειωθεί ότι ΣΑΤΑ δεν έχει αποδοθεί κατά τον τελευταίο χρόνο με αποτέλεσμα ο Δήμος να χάνει πολλά εκατομμύρια και να αποστερείται σημαντικούς πόρους. Πρόκειται για χρήματα που θα μας έδιναν ανάσα ειδικά στον τομέα της καθημερινότητας.
Το τρίτο μέρος του προγράμματος περιλαμβάνει έργα που χρηματοδοτούνται από ιδίους πόρους του Δήμου, που προέρχονται από τακτικά έσοδα, τα ανταποδοτικά και άλλες εισφορές και από έκτακτα έσοδα. Τα έργα αυτά ανέρχονται σε 162, με συνολικό προϋπολογισμό 3,1 εκατομμύρια. Βέβαια οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το έλλειμμα που υπάρχει στον τομέα της καθημερινότητας. Οι συνεχείς περικοπές πόρων και η έλλειψη προσωπικού δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια για την άμεση αντιμετώπιση μικρών προβλημάτων, όπως είναι λακκούβες, κοπές χόρτων, λάμπες…
Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα που υπάρχει κι αναζητούμε τρόπο για την αντιμετώπισή του. Οι πολιτικές που ακολουθεί η δημοτική αρχή και προτίθεται να ακολουθήσει και το επόμενο διάστημα αποτυπώνονται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Ιωαννιτών το οποίο εγκρίθηκε από το Δημοτικό μας Συμβούλιο. Εκεί καταγράφεται η στρατηγική της Δημοτικής Αρχής και προσδιορίζονται οι πολιτικές δράσεις για τα επόμενα χρόνια. Το Στρατηγικό Σχέδιο θέτει ως κεντρικό άξονα την ανάδειξη και καθιέρωση του νέου Δήμου Ιωαννιτών ως του σημαντικότερου επώνυμου αστικού και περιαστικού- αγροτικού κέντρου της Βορειοδυτικής Ελλάδας.
Οι άξονες προτεραιότητες που τίθενται με το Επιχειρησιακό είναι οι ακόλουθοι:
– Πράσινη και καθαρή πόλη
– Πόλη της παιδείας και του πολιτισμού
– Πόλη της Αλληλεγγύης και της Ανθρωπιάς
– Οι νέοι στην πρώτη γραμμή
– Ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας
– Βελτίωση της διοικητικής ικανότητας του Δήμου.
Το σύνολο των προβλεπόμενων έργων και δράσεων έχει συνολικό προϋπολογισμό 283,3 εκατομμύρια ευρώ. Οι στόχοι που θέτει το Επιχειρησιακό βασίζονται στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ενότητας Πολιτών, στην εμπειρία του πρώτου χρόνου διοίκησης, στα αιτήματα των τοπικών κοινοτήτων, στις προτάσεις των κοινωνικών φορέων και της Επιτροπής Διαβούλευσης, στις προτάσεις των υπηρεσιών και στις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου.
Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους δίνουν καθημερινά τη μάχη για να λυθούν μικρά και μεγάλα προβλήματα, για να προχωρήσουν μικρά και μεγάλα έργα, για να αλλάξουμε σελίδα. Ο αγώνας συνεχίζεται. Αγώνας για τη νέα πραγματικότητα του διευρυμένου δήμου. Έτσι ώστε τα επόμενα χρόνια να είναι χρόνια καινοτόμων παρεμβάσεων και έργων ουσίας που θα συμβάλουν στην αναζωογόνηση όλων των περιοχών και στη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας.