Δύο αναφορές κατέθεσε στις 25 Απριλίου 2013 στη Βουλή ο Χρήστος Μαντάς, βουλευτής Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ:
1) Προς το Υπουργείο Εσωτερικών, σχετικά με το αίτημα του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών για χρηματοδότηση αντιμετώπισης των συνεπειών των κατολισθητικών φαινομένων που έπληξαν την επαρχιακή οδό Κράψης – Κρανούλας και τις Τ.Κ Μουζακαίων-Ηλιόκαλης-Δαφνούλας και Δροσοχωρίου.
Στο ίδιο άιτημα συμπεριλαμβάνεται και η χρηματοδότηση μελετών –προσμετρήσεων και έργων για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση συνεπειών από τα πλημμυρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στη Δ.Ε Μπιζανίου και στις Δ.Κ Κατσικάς και Περάματος.
2) Προς τα Υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με θέμα την υποβάθμιση υπηρεσιών ΥΠΑΑΤ στην Περιφέρεια Ηπείρου και την κατάργηση του Περιφερειακού Κέντρου Ιωαννίνων, με τις αρμοδιότητές του να μετατίθενται στο αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης.
Το προτεινόμενο οργανόγραμμα για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα και με την άποψη του Συνδέσμου Γεωπόνων Νομού Ιωαννίνων, παρουσιάζει σοβαρές αδυναμίες.
Από τη μελέτη της πρότασης διαπιστώνεται ότι σε κάθε νέα δομή Αποκεντρωμένης Διεύθυνσης διατηρείται το αντίστοιχο υφιστάμενο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου (μεταξύ αυτών και των προτεινόμενων για κατάργηση Πάτρας και Ηρακλείου) εκτός από αυτή της Ηπείρου.
Για την Ήπειρο προβλέπεται η κατάργηση του Περιφερειακού Κέντρου Ιωαννίνων με τις αρμοδιότητές του να μετατίθενται στο αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης. Επιλέγεται έτσι η αποδόμηση της Αποκεντρωμένης Διεύθυνσης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας με την κατάργηση της υφιστάμενης δομής όταν είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι η φυτοπροστασία, ο ποιοτικός έλεγχος και οι γεωργικές προειδοποιήσεις για την περιοχή της Ηπείρου, Κέρκυρας και Λευκάδας δεν μπορούν να “συντονίζονται” από τη Θεσσαλονίκη.