Με την τελική πρόταση του σχεδίου “ΑΘΗΝΑ” για τις αλλαγές στα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που κατατέθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, όσον αφορά στο ΤΕΙ Ηπείρου και την Άρτα, η διατήρηση και συνέχιση της λειτουργίας του τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, αποτελεί θετική και σημαντική εξέλιξη για την τοπική κοινωνία και όχι μόνο. Είναι μια απόφαση που αποκατέστησε το λάθος και ανέτρεψε εξελίξεις αντίθετες με τα κριτήρια και τους στόχους του ίδιου του σχεδίου “ΑΘΗΝΑ”.
Οι απόψεις μου για το σχέδιο “ΑΘΗΝΑ” γενικότερα, αλλά και ειδικότερα για τις αλλαγές που επιφέρει στο ΤΕΙ Ηπείρου έχουν κατατεθεί δημόσια όλο το προηγούμενο διάστημα και είναι ευρύτερα γνωστές σε όλους.
Είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί στη συνέχεια αξιολόγηση και διορθωτικές παρεμβάσεις για να πετύχουμε το στόχο της δημιουργίας υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικών κέντρων, αφού στο γενικότερο σχέδιο εξακολουθούν να υπάρχουν και επιλογές που δεν ανταποκρίνονται στην ουσιαστική ενίσχυση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο σύνολο της. Όπως και στα εκπαιδευτικά, επιστημονικά και αναπτυξιακά κριτήρια ή ακόμη και τα δημοσιονομικά.
Ειδικότερα, τώρα, για το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, θα ήθελα να θυμίσω πως σε πρόσφατές μου δηλώσεις είχα τονίσει την πλήρη αντίθεσή μου για τη σχεδιαζόμενη κατάργησή του και για το σκοπό αυτό θα εξαντλούσα κάθε δυνατή προσπάθεια, σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να υπάρξει αναθεώρηση της ενδιάμεσης πρότασης που το καταργούσε και η επαναφορά του Τμήματος στο μηχανογραφικό αποτελούσε πεποίθηση μου. Και ήταν σημαντική η κινητοποίηση και η αντίδραση των τοπικών φορέων, καθώς και της Διοίκησης και των σπουδαστών του ΤΕΙ.
Παραμένουν όμως ανοικτά αρκετά ζητήματα, όπως η αποδυνάμωση των τμημάτων Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής με τη συγχώνευσή τους σε ένα Τμήμα. Όπως, επίσης, η ανάγκη ίδρυσης νέων τμημάτων για προϊόντα αγροτικής διατροφής ή τεχνολογίας τροφίμων. Γιατί υπάρχουν οι υποδομές και οι προϋποθέσεις για την ανεξάρτητη ανάπτυξη όλων αυτών των τμημάτων, αφού τα τμήματα αυτά βρίσκονται στο κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής όπου ο πρωτογενής τομέας είναι ο βασικός και σημαντικός τομέας με πολλά περιθώρια αξιοποίησης και ανάπτυξης και είναι ο τομέας που πρέπει να αποτελεί τη βάση του νέου αναπτυξιακού σχεδίου για τη χώρα μας. Σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και με μεγαλύτερη σύνδεση με την τοπική παραγωγή.
Ο στόχος όλων μας πρέπει να είναι η ενίσχυση αυτού του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος με κάθε ενδεικνυόμενο επιστημονικό τρόπο ως προς τα τμήματα, τη δομή και την οργάνωσή του, με βάση τις προτάσεις των ίδιων των στελεχών του ώστε να έχουμε στο μέλλον ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό και αναπτυξιακό κέντρο στην περιοχή μας.
Αυτό που χρειάζεται απ’ όλους μας και το οποίο τονίζω σε κάθε ευκαιρία, είναι πως πρέπει να λειτουργούμε με αίσθημα ευθύνης, συνεργασίας και συναίνεσης για το καλό του τόπου μας.
Είναι υποχρέωσή μας να διαμορφώσουμε ένα κοινωνικό και αναπτυξιακό περιβάλλον με προοπτική για τους νέους που έρχονται να σπουδάσουν στην περιοχή μας, αλλά και για τη νέα γενιά του τόπου μας.