Πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη και ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Μ/Φ Συλλόγου Άρτας «Ο ΣΚΟΥΦΑΣ» η επετειακή εκδήλωση της 25ης Μαρτίου η οποία για πρώτη φορά ήταν αφιερωμένη στο Έπος του Σέλτσου ενώ ακολούθησε η απονομή των Αγραφιώτικων και Μπαρμπαστάθειων Βραβείων. Η ημέρα αυτή σημειολογικά επιλέχθηκε όχι τυχαία αφού το ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στο Σέλτσο υπήρξε ο προάγγελος τη επανάστασης του γένους μας το 1821
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιωάννης Κουτσούμπας, ο οποίος καλωσόρισε όλους τους παρισταμένους μεταξύ των οποίων ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Άρτας Ιγνάτιος οι δυο βουλευτές Γιώργος Στύλιος και Χρήστος Γκόκας, ο δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, ο δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Δημ. Γαλλίκας, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ιωάννης Κατέρης, η αντιδήμαρχος Αρταίων Βίκυ Βασιλάκη-Μητρογεώργου, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Δημοτικών ενοτήτων και τοπικών Συμβουλίων του Δήμου μας , ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Άρτας συγχωριανός μας Γιώργος Βασιλείου, υποψήφιοι των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, δημοσιογράφοι τοπικών μέσων ενημέρωσης αλλά και πάρα πολλοί άλλοι επώνυμοι και ανώνυμοι φίλοι συμπατριώτες μας. Από την Αδελφότητα Πηγιωτών παρέστησαν ο Πρόεδρός της Χρήστος Καπερώνης και ο Αντιπρόεδρος Απόστολος Μπάκας που ήρθαν από την Αθήνα μόνο και μόνο για αυτήν την εκδήλωση.
Στην αίθουσα μεταξύ των παρευρισκομένων βρέθηκαν και πάρα πολλοί συγχωριανοί και φίλοι μας πού θέλησαν με την παρουσία τους να τιμήσουν το αφιέρωμα στο χωριό μας.. Χαιρετισμό με αφορμή την εκδήλωση έκανε ο δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη Δημήτρης Γαλλίκας, ο οποίος αναφέρθηκε στο Σέλτσο ως τόπο θυσίας των Σουλιωτών τον Απρίλιο του 1804 στην Βρεστενίτσα – σημερινές Πηγές- Ιστορική έδρα του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη και που την επιλογή ορισμού της οφείλει ακριβώς σε αυτό το ιστορικό γεγονός. Τόνισε την ανάγκη ανάδειξης και προστασίας του. Επίσης αναφέρθηκε στο ντοκιμαντέρ του συμπατριώτη μας Αρτινού Βασίλη Γκανιάτσα για το οποίο είπε ότι αποτελεί «άσβεστο φάρο δύναμης και πίστης».
Η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης η φιλόλογος και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» Μαρία Δέτσικα-γνώριμη σε μας τους Πηγιώτες από παλαιότερη ομιλία της στο Σέλτσο,, με μία μεστή και κατατοπιστική ομιλία έφερε πολύ γρήγορα τους θεατές πίσω στο χρόνο αφού με άγνωστα σε πολλούς ιστορικά στοιχεία φώτισε την αθέατη πλευρά αυτού του ολοδράματος ,και τους βοήθησε να κατανοήσουν την σπουδαιότητά του για την ιστορία του έθνους μας.
Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ του Βασίλη Γκανιάτσα «ΣΕΛΤΣΟ-ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ-ΘΥΣΙΑ», ένα ιστορικό οδοιπορικό στον μαρτυρικό τόπο του Σέλτσου.
Από το πρώτο λεπτό η προβολή του σκόρπισε στους παρισταμένους συναισθήματα συγκίνησης και ρίγους από το ξεδίπλωμα των γεγονότων που σιγά σιγά έγινε δέος και θλίψη για τις αδούλωτες ψυχές των Σουλιωτών που χάθηκαν εκεί. Δάκρυα συγκίνησης έφερε σε πολλούς μας η παραστατική οπτική αφήγηση γεγονότων από πρόσωπα οικεία και αγαπημένα όπως αυτά του αειμνήστου προέδρου των Πηγών Βασιλείου Καπερώνη του Επαμεινώνδα Μπαλά ως αφηγητές, μαζί με τον συγγραφέα του βιβλίου «Το Ολοκαύτωμα των Σουλιωτων στο Σέλτσο 1804» Αριστείδη Σχισμένου, αλλά και συγχωριανών μας, στις γιορτές του Σέλτσου, όπως αυτή μαζί με τον αείμνηστο δήμαρχο Τετραφυλλιας Αθανάσιο Γρέβια πού κλείνει το ντοκιμαντέρ ρίχνοντας ένα δάφνινο στεφάνι στο βάραθρο της θυσίας ,τον «Πέτακα» εις ένδειξη αιώνιας τιμής και ευγνωμοσύνης.
Σε εμάς τους Πηγιώτες το πέρασμα τους από μπροστά μας έδινε την αίσθηση ότι βρισκόταν μαζί μας, εκεί μεσα στην αίθουσα, ανασύροντας μνήμες περασμένων χρόνων. Ο δημιουργός του κατόρθωσε να μας αποσπάσει από το παρόν και με εξαιρετική τεχνική μας έκανε κοινωνούς των γεγονότων .Έτσι μέσα απ΄αυτό, βλέπεις πάνω από τον ιερό βράχο του Σέλτσου , να αιωρούνται αέναες οι τραγικές γυναικείες φιγούρες του Νέου Ζαλόγγου η το Μεσολόγγι της Ηπείρου όπως αποκαλείται.
Τις βλέπεις να χάνονται στον <<Πέτακα>> με τα μωρά στις σαρμανιτσες αγκαλιά. Γυναίκες που δεν πρόλαβαν να τελειώσουν ένα χορό θανάτου που έστησαν μόνες τους. Γυναίκες περήφανες γενναίες και ατρόμητες. Μας βοηθάει να κατανοήσουμε την ανείπωτη θυσία που όπως αναφέρει ο ΠΟΥΚΕΒΙΛ <<δεν τη χωρεί ιστορικού νους>>.
Θα θέλαμε εκ μέρους όλων των Πηγιωτών να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες στο Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτας «Ο ΣΚΟΥΦΑΣ» και την κεντρική ομιλήτρια κ. Δέτσικα Μαρία για την διοργάνωση και φιλοξενία αυτής της μοναδικής και σπουδαίας εκδήλωσης, καθώς σε όλους τους παρευρισκομένους επώνυμους και ανώνυμους για την τιμητική παρουσία τους.
Ξεχωριστά Αξίζει να απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον δημιουργό του ντοκιμαντέρ τον συμπατριώτη μας Βασίλη Γκανιάτσα για τη αφιλοκερδή προβολή αυτού του μνημειώδους ντοκουμέντου της θυσίας των Σουλιωτών και για την κοπιώδη προσπάθεια του . Αποτελεί τιμή και αξία για τον τόπο μας, το χωριό μας τον Δήμο μας ολόκληρη την Άρτα και την Ήπειρο η προβολή και ανάδειξη αυτού του αθέατου για δύο εκατονταετίες γεγονότος που συμβάλει στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Ένα ευχαριστώ στον άνθρωπο που μας έκανε κοινωνούς της ανείπωτης αυτής θυσίας. Είναι και το μοναδικό επαγγελματικό ντοκιμαντέρ που καταπιάνεται με τη θυσία των Σουλιωτών στο Σέλτσο.
Του ευχόμαστε καλή δύναμη στην συνέχιση των προσπαθειών του για το μεγάλο έργο που επιτελεί στην ανάδειξη της ιστορίας της λαογραφίας και του πολιτισμού του τόπου μας. Είναι σίγουρο ότι αυτό θα γίνει παρακαταθήκη και κτήμα των επερχόμενων γενεών ως διδακτικό μέσο της ιστορίας του τόπου μας μαζί με τα άλλα δημιουργήματά του .
Απομένει σε εμάς να αξιοποιήσουμε αυτό το πολύτιμο και μοναδικό έργο του.
ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ