Το παρακάτω Δελτίο Τύπου μας στάλθηκε από το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ και αφορά την ημερίδα που γίνεται την Παρασκευή 5 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη με θέμα την αγροδασοπονία:
«« ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Γιατί πρέπει να συνδυαστεί δασική και γεωργική παραγωγή στον ίδιο χώρο; Πώς θα διατηρήσουμε το παραδοσιακό αγροτικό τοπίο στη χώρα μας; Τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη; Ποια είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αγροδασοπονία;
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν στην Hμερίδα για την αγροδασοπονία που συνδιοργανώνουν το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ) και το Ελληνικό Αγροδασικό Δίκτυο, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Νέου Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή, 5 Απριλίου 2013.
Τι είναι όμως αγροδασικά συστήματα; Πρόκειται για μικτή καλλιέργεια δασικών δένδρων που παράγουν υψηλής ποιότητας τεχνική ξυλεία (π.χ. καρυδιά, σορβιά, σφεντάμι, κ.λπ.) και γεωργικών φυτών (π.χ. σιτηρά, καλαμπόκι, λαχανικά, κ.λπ) στο ίδιο χωράφι με σκοπό: (α) την εξασφάλιση επιπλέον εισοδήματος στο γεωργό από την ξυλεία, (β) τη χρονική κλιμάκωση της απασχόλησης και του εισοδήματος του γεωργού και (γ) την προστασία του περιβάλλοντος και του τοπίου. Τέτοια συστήματα είναι παραδοσιακά στη χώρα μας, αλλά συνεχώς καταστρέφονται στο βωμό της εντατικοποιημένης γεωργίας των τελευταίων 20-30 ετών, η οποία δημιουργεί οικονομικά αδιέξοδα στους αγρότες και ανεπανόρθωτα προβλήματα στο περιβάλλον. Τα παραδοσιακά αυτά συστήματα θα πρέπει να διατηρηθούν και να προστατευτούν γιατί αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά. Παράλληλα, θα πρέπει να δημιουργηθούν και νέα τα οποία θα είναι οικονομικά βιώσιμα και περιβαλλοντικά ασφαλή.
Στην Ημερίδα θα παρουσιαστούν τα οικονομικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα των αγροδασικών συστημάτων, η εμπειρία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θα συζητηθούν οι προβλέψεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και οι προοπτικές εφαρμογής τους στην Ελλάδα.
Στην Ημερίδα εκλήθησαν να παραστούν επιστήμονες από τον γεωτεχνικό χώρο, ερευνητές, καθηγητές Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., φοιτητές, εκπρόσωποι Νομαρχιών και των Ο.Τ.Α., γεωργοί καθώς και κάθε ενδιαφερόμενος για την αγροτική πολιτική και το αγροτικό τοπίο της χώρας μας.